Vergoeding ergotherapie

Het raderwerk van de zorg

Ergotherapie valt onder het basispakket van de zorgverzekering. Uw verzekeraar vergoedt minimaal tien consulten ergotherapie per jaar. Mogelijk kunt u via uw aanvullende verzekering meer uren ergotherapie vergoedt krijgen. Dit hangt wel van uw polis af.

U moet wel uw eigen bijdrage betalen. Als u deze al betaald heeft voor dit jaar dan worden alle uren ergotherapie vergoedt. Het is mogelijk om met uw zorgverzekeraar een overeenkomst aan te gaan om uw eigen risico gespreid over het jaar te betalen of om niet meer dan een bepaald bedrag per maand te betalen.

Voor behandeling ergotherapie heeft u meestal geen verwijzing nodig van de huisarts. U kunt vaak rechtstreeks een afspraak maken met de ergotherapeut. Dit heet Directe Toegankelijkheid Ergotherapie = DTE. Heeft u toch liever een verwijzing van de huisarts of specialist? Dan kunt u altijd contact opnemen met uw huisarts of specialist voor een verwijzing.

Indien u de ergotherapeut direct wil spreken, dient deze wel eerst in een gesprek van een kwartier samen met u te kijken of u wel in aanmerking komt voor ergotherapie.

Op eigen Kracht heeft met alle zorgverzekeraars een contract behalve met CZ-DeltaLloyd-Ohra. Voor zorgverzekeraars met wie Op Eigen Kracht geen contract heeft wordt ca. 80 % van de behandeling vergoedt. Op eigen Kracht rekent de 20 % niet door naar de cliënt. U krijgt dus geen rekening dat u als nog 20 % van de behandeling ergotherapie zelf moet betalen. Geen contract hoeft voor u dus geen belemmering te zijn om een behandeling ergotherapie bij Op eigen Kracht te laten plaatsvinden. Op de meeste sites van zorgverzekeraars kunt u kijken of Op eigen Kracht een contract heeft met uw zorgverzekeraar en anders kunt u contact opnemen via de telefoon of mail.

PGB

Komt u in aanmerking voor een persoonsgebonden budget (PGB)? In dat geval kunt u ergotherapie soms ook vergoed krijgen uit dit budget.

Tarieven Ergotherapie betaald vanuit de basisverzekering kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar.

Tarieven voor

– de advisering en behandeling ergotherapie bij letselschadezaken en

– de reïntegratie volgens de Wet Poortwachter

worden andere tarieven gehanteerd.