Zitbelastingsonderzoek en behandeling

Op eigen Kracht heeft in Ortho-Innovatief  ( http://www.ortho-innovatief.nl/ ) een partner gevonden voor samenwerking op het gebied van zitten. Zij zijn expert in het maken van zitortheses met de hoogste kwaliteit.

Doel van de totale behandeling en het zitbelastingsonderzoek  is om zitklachten te verhelpen of te verminderen. Daarvoor laat Op eigen Kracht zitvoorzieningen op maat maken, die een stabiele, natuurlijke zithouding geven. In sommige situaties maakt Op eigen Kracht zitvoorzieningen (ook complexe) in eigen beheer.

Op eigen Kracht is er voor mensen die problemen hebben met zitten. Dit kunnen bijvoorbeeld werknemers zijn die voor hun werk veel moeten zitten waardoor zij klachten krijgen.

Zitten als een koning?

Een andere belangrijke risicogroep zijn mensen, die door een ziekte of handicap veel in een rolstoel moeten zitten. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met een dwarslaesie, Spina Bifida, MS, ALS of een spierziekte. Zijn zijn extra gevoelig voor chronische pijnklachten of decubitus (wonden). Daarom is het voor hen van het grootste belang dat zij vanaf het begin van hun ziekte goede zitbegeleiding krijgen. Een zitbelastingsonderzoek is een wetenschappelijke methode om de zitbelasting in kaart te brengen.

Contact

Meer weten over? Neem voor een zitbelastingsonderzoek rechtstreeks contact op met Buddha Ossewaarde.

Zitklachten en afwijkingen.

De meest voorkomende klachten zijn:
Pijn bij zitten aan het zitvlak (vooral stuit- en zitbeenknobbels) en/of de rug.
  • Roodheid (rood tot paars/blauw) (lokaal) aan het zitvlak en/of de rug.
  • Wonden aan het zitvlak (vooral stuit- en zitbeenknobbels) en/of de rug.
  • Afwijkende zithouding (onderuitzakken, voorover zakken of naar opzij wegzakken).
  • Gestoorde zitbalans (vasthouden aan armleuningen, benen, haken achter de leuningen van een rolstoel).
  • Vermoeidheid ten gevolge van zitten.

Hoe ontstaan zitklachten?

Het lichaamsgewicht wordt bij zitten overgebracht op de zitting en de rugleuning van een (rol)stoel en fungeert als een inwerkende kracht. Dit resulteert in het uitoefenen van druk op het lichaam. Naarmate deze druk groter wordt en de tijd van de uitgeoefende druk toeneemt wordt de belasting groter . Als de lokale belasting groter wordt dan de belastbaarheid van huid en weke delen (vet/spieren), kunnen zitklachten optreden. In de vorm van pijn, roodheid, en wonden. Vaak is het zo, dat de inwerkende kracht niet loodrecht, maar onder een hoek (schuin) wordt uitgeoefend (schuifkracht). Hierdoor zakt het lichaam onderuit of naar opzij. Tenzij, de zithouding actief wordt gecorrigeerd. Dit is niet goed mogelijk bij mensen met een niet goed functionerend lichaam.

Bij wie treden zitklachten/afwijkingen op?

De kans op zitklachten neemt toe (= risico) als er sprake is van:

  • Een passieve zit = onvermogen om te gaan verzitten b.v. bij verlamming
  • Een gestoord (afwezig of verminderd) gevoel aan zitvlak / rug
  • Een standsafwijking (scheefgroei door abnormale stand van gewricht(en)) van bekken, wervelkolom, heup, knie
  • Spasticiteit van romp, bekken en beenspieren
  • Een verminderde/afwezige controle over de romp-/bekkenspieren